2008. november 21., péntek

TDK

Egy hónapja, hogy nem írtam a webnaplómba. Az elmúlt időszakban nem volt sajnos túl sok szabadidőm, mert a legfontosabb dolog a TDK munkám megírása volt. Ez azonban minden fáradtságot megért, mert a 2008-as TDK konferencián 3. díjat nyertem.
A felkészülési időszakban nem telt el úgy nap, hogy ne foglalkoztam volna vele. A leadási határidő közelében pedig egyenesen "ennek éltem". Nem azért, mert szörnyen élveztem, hanem azért, mert elhatároztam, hogy megcsinálom. Ha már majdnem egy hónapnyi munkám benne volt, akkor az a két-három átdolgozott éjszaka nem számított. Az utolsó napokban nem sokat aludtam, a leadás előtti éjjel pedig semennyit. Mivel elég kevés idő alatt terveztük meg és írtam meg a dokumentációt, ezért nem lett tökéletes, de a körülményekhez képest szerintem egészen jól sikerült.
Egy korábbi bejegyzésemben már említettem a témát, azonban részletesebben még nem mutattam be a tervezett rendszert, amely egyébként két Oracle11g adatbázisra épült, és mindegyikhez tartozott egy-egy TimesTen cache is. Egy egyoldalas összefoglaló itt olvasható: absztrakt.
A TDK dolgozat leadása után kicsit szusszanhattam, de a munkának még koránt sem volt vége. Következett a konferencia, ahol szóban, 20 percben kellett bemutatni, hogy mit csináltam. Erre összesen két hét felkészülési időm volt. Mivel hátra volt még némi implementáció is, ezért az előadás előkészítésére szánt idő körülbelül megfeleződött. Az implementáció technikai akadályokba ütközött, így az előadásra nem tudtam elkészülni bizonyos mérésekkel.
A Szoftver szekcióba kaptam jegyet, melynek elnöke a konferencián Dr. Pataricza András volt a MIT tanszékről. A részletes szekció program itt olvasható: Szoftver szekció, TDK, 2008
Szerencsére névsorrenben következtek egymás után az előadások, így harmadikként adhattam elő. Nagyon izgultam előtte, ezért nem éreztem magam magabiztosnak előadás közben. Ezt a 15 perces prezentáció utáni 5 percnyi kérdésnél tovább rombolták a jobbnál jobb kérdésekkel. Zsolt véleménye szerint a szóbeli előadásom előtt jobb helyen szerepelhettem a szekció rangsorban, mint utána. Van benne valami. Inkább túléltem, mint megéltem a prezentációmat. Se' baj, tanulópénz. Egy biztos, nagyon sokat tanultam belőle. És nem csak a szóbeliből, hanem a teljes 4+2 hétnyi munkával töltött időszakból.