2008. január 19., szombat

Oracle Blogger Dinner

Lezajlott az első Oracle Blogger Dinner, melyet Sárecz Lajos szervezett. A találkozó lényege az volt, hogy azok az emberek, akik ma Magyarországon blogot írnak valamilyen Oracle technológia témában, azok személyesen is találkozhassanak. 2007 őszéig összesen két ilyen blog létezett, melyet Izsák Tamás ír Oracle Application Express témában(apexblog.hu), valamint Darvas Tamás OracleDBA témában(OracleDBA). Az előző(őszi) félévben viszont a bloggerek száma megsokszorozódott, mivel az Önálló Labor keretein belül az Oracle technológiát választóknak feladatuk volt az is, hogy munkájukról blogot készítsenek, hogy ezzel tájékoztassák konzulensüket és az érdeklődőket - itt elsősorban az Oracle Hungary kapcsolattartójára gondolok, Sárecz Lajosra. Ez a blog is ennek köszönheti létét. Összesen körülbelül a félév során 16 blog működött aktívan melynek összetétele 2 "öreg motorosból" (Izsák Tamás és Darvas Tamás), 13 TMIT(Távközlési és Médiainformatikai Tanszék) hallgatóból és 2 AUT(Automatizálás és Alkalmazott Informatikai Tanszék) hallgatóból állt.
A találkozó előtt Sárecz Lajos megkért, hogy tartsak egy rövid beszámolót a félév során szerzett TimesTen tapasztalataimról. Így a többiek is megismerkedhetnek más Oracle technológiákkal, nem csak azzzal, amivel ők maguk foglalkoztak.
Az első Oracle Blogger Dinner-en körülbelül 8-10-en jelentünk meg. Ez számomra meglepő volt, mert azt hittem, hogy ezt a lehetőséget senki nem hagyja ki. Bár gondolom azok, akik nem jöttek el, biztos más elfoglaltságuk akadt, ami fontosabb volt.
Az összejövetel címe vagy neve egy kis magyarázatra szorul. Oracle Blogger Dinner. Az Oracle az egyértelmű. Szerintem a Blogger is. Ez a kettő már igazából meghatározza azt a közösséget, akinek szól ez az egész. A Dinner pedig csak arra utal, hogy miközben találkozunk, pizzát eszünk. :) A találkozó pontosabb címe az lehetne, hogy Oracle Blogger Pizza Meeting. De ez nagyon viccesen hat és elveszíti minden komolyságát az ügy. Így sokkal hivatalosabban fest a Dinner. Szóval Oracle Blogger Dinner.
Az összejövetel bemutatkozással kezdődött kerekasztal formájában. Mindenkinek el kellett mondania, hogy mi motiválta, hogy Oracle termékkel foglalkozzon az ÖnállóLabor keretein belül. Valamint arról is kellett beszélnie, hogy mi a véleménye a blogírásról. Van-e haszna, vagy abszolút hülyeség.
A beszélgetés nagyon jó hangulatban zajlott, mindenki kifejthette a véleményét a témával kapcsolatban.
A találkozó második fele pizzázással és előadással telt, melyet én tartottam a TimesTen memória adatbázisokról. Azt hiszem sikerült megértetnem a technológia jelentőségét és lényegét. Azt, hogy a hallgatóság mennyire unatkozott, azt nem tudom, de a végén kapott kérdésekből arra következtetek, hogy azért valamennyire figyeltek.
A találkozó bő két órán át tartott, ami alatt azt hiszem senki nem unatkozott. Ha mégis, akkor remélem a pizza valamennyire lekötötte a figyelmét. :D Megegyeztünk, hogy a következő, azaz a második Oracle Blogger Dinner negyed év múlva kerül megrendezésre. Akkor is lesz (remélem) pizza, eszmecsere és előadás, melyet ha jól emlékszem Tóth László és Szabó Gergely tart a .NET és OracleDB kapcsolatáról.

A magyar Oracle blogok listája, melyet Sárecz Lajos gyűjtött össze:
http://gyurak.blog.hu/
http://oraclefarkas.blog.hu/
http://vasvari.blog.hu/
http://bozsik.blog.hu/
http://sumeghy-onlab.blog.hu/
http://benyo-oracle.blogspot.com/
http://bblog.notice.hu/
http://pglabor.blogspot.com/
http://rai-labor.blog.hu/
http://orabusiness.blogspot.com/
http://oraoptimization.blogspot.com/
http://www.apexblog.hu
http://eptentimes.blogspot.com/
http://oracle-with-dotnet.blogspot.com/
http://oracleondotnet.blogspot.com/
http://oracle.blog.hu/

4 megjegyzés:

T írta...

szia, koszonom hogy megemlitetted a blogomat a blogodban :P viszont en sajnos semmit nem hallottam az osszejovetelrol. ez hogyan tortenhetett? :(
nagy valoszinuseggel nem tudtam volna elmenni, mert csak 2 hetet voltam otthon decemberben, de azert jol esett volna a megkereses.
no, de majd legkozelebb ;)
Darvas Tamas
http://oracle.blog.hu

Éberhardt Péter írta...

Szia Tomi!

Sajnálom, hogy téged nem hívtak meg. Sárecz Lajos(Oracle) szervezte a vacsit és szerintem valamilyen véletlen folytán elfelejtett levelet küldeni. Amit én kaptam meghívót, abban fel vannak sorolva a blogok linkjei és a tied is közte van.
Mint azt a bejegyzésemben olvashattad, a következő összejövetel negyed év múlva várható (április környékén). Mindenképpen meg fogom említeni a blogomban a pontos időpontját. Ha itthon tartózkodsz és ráérsz, midenképp gyere el. Jó alkalom ez arra, hogy a bloggerek személyesen is kicserélhessék tapasztalataikat.

Üdv.: Peti

Unknown írta...

szia,

csak a felsorolt oracle blogosok mehetnek a kovetkezo dinnere? :)
en nem vagyok koztuk, de erdekelne a tema.

koszi
udv

Éberhardt Péter írta...

Szia,a lista csak tájékoztató jellegű, ráadásul már nem is a legfrissebb, mivel a bejegyzés óta már eltelt több, mint egy év. Azóta volt már több összejövetel is, ha jól emlékszem. Ha van saját blogod, amiben rendszeresen boncolgatsz valamilyen Oracle technológiával kapcsolatos dolgot, akkor szerintem köztünk a helyed. Mindenképpen küldd el az elérhetőséged Sárecz Lajosnak, mert ő szokta szervezni az összejöveteleket. Most már igencsak esedékes...:)
Légyszíves ide is postold be a blogod linkjét, mert engem is érdekel.
Üdv, Péter