2008. április 2., szerda

Tervezés és fejlesztés a teljesítmény nevében - Bevezetés, Oracle módszertan

Bevezetés


Optimális rendszerteljesítményt elérni nem könnyű. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, már a tervezési fázisban is figyelembe kell venni teljesítmény specifikus szempontokat. Meg kell hozni olyan döntéseket, melyek a későbbiekben segíthetnek hangolni rendszerünket.

Ez az összefoglaló segít megérteni a teljesítményre hatással lévő rendszerkomponensek óvatos kezelésének fontosságát. Megpróbál egy olyan körképet adni, aminek a segítségével tudatosabban fejleszthető egy rendszer a teljesítmény nevében.



Oracle módszertan


A rendszer-teljesítmény napjainkban egyre fontosabb dolog, mert a számítógép rendszerek folyamatosan nőnek és egyre összetettebbeké válnak. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az Internet egyre nagyobb szerepet játszik ebben, mert ezeket a komplex megoldásokat még össze is kapcsoljuk, így létrejőve még ennél is nagyobb bonyolultságú rendszer.

Az Oracle mérnökei kialakítottak egy módszertant, melyet, ha figyelembe veszünk a tervezés és fejlesztés ideje alatt, akkor a végül sokkal jobb teljesítményt érhetünk el, mint ezt nélkülözve. Ez a leírás ismerteti ezeket az alapelveket.

A teljesítmény-stratégiák hatékonysága különbözőek lehetnek attól függően, hogy milyen profilú rendszert építünk. Például egy operatív rendszernek más teljesítmény mutatókkal kell rendelkezni, mint egy döntést támogató adatbázis-rendszernek. Ez a módszertan segít összpontosítani azokra a területekre, melyeknél szükséges a nagy hatékonyság, a célokat figyelembe véve.

A teljesítmény mindig egy konkrét rendszerre van hangolva, mely hardver és szoftver elemekből, erőforrásokból állnak. A teljesítménycsökkenés általában ezeknek az erőforrásoknak a kimerülése miatt következik be. Ha elfogyott valamely rendszerkomponens összes tartaléka, akkor a rendszer nem méretezhető tovább és visszaesik a teljesítmény is.

Ez a módszertan figyel a teljesítmény maximalizálására. A tervezésnél nagy figyelmet fordít az erőforrásokkal való óvatos bánásmódra. A kész rendszernél pedig segít feltárni az erőforráshiányt vagy erőforrás-ütközést, hogy ezeket megszűntetve növelhessük rendszerünk teljesítményét.

Forrás

Nincsenek megjegyzések: